Op zoek naar de oorzaak van uw klachten en de 'hands on' behandeling ervan
Vraaggesprek (Anamnese):
Als u via de telefoondienst 0162 - 43 24 08 of online een afspraak hebt gemaakt, wordt u in de praktijk door de therapeut op de afgesproken tijd opgehaald naar de behandelruimte.
Er volgt dan een vraaggesprek om zo goed mogelijk uw hulpvraag in kaart te brengen. De therapeut hoort uw klachten aan en stelt, als dit nodig is, aanvullende vragen. Daarbij kunt u denken aan het uitvragen van pijn en bewegingsbeperkingen, maar ook aan eerdere blessures, operaties, doorgemaakte ziektes en gebruik van medicatie die gerelateerd kunnen worden aan uw klachten.
Onderzoek:
Na het vraaggesprek volgt het lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt niet alleen de klacht onderzocht maar ook de oorzaak ervan. Er wordt dus niet alleen naar de pijn gekeken, maar ook naar verbandhoudende spieren en gewrichten en naar eventuele littekens van operaties.
Bijvoorbeeld bij lage rugklachten wordt niet alleen de lage rug onderzocht, maar ook het bekken, de heup, knie, enkel, voet en het kuitbeen.
Bij nekklachten wordt ook de schouder onderzocht en visa versa en ook de wervelkolom.
Door eenvoudige (snel)testen worden verkeerde bewegingspatronen opgespoord.
Ook volgt na het onderzoek een duidelijke uitleg, hoe de behandeling eruit gaat zien.
Behandeling:
Bij de behandeling staat voorop dat er aan uw hulpvraag tegemoet gekomen wordt: de eerste doelen zijn pijnvermindering en/ of bewegingsverbetering.
Er worden via manuele technieken (hand-on behandeling) geblokkeerde gewrichten op de behandelbank gemobiliseerd. Ook worden de fascia (de huid; het bindweefseljasje) bij de spieren en gewrichten in de behandeling meegenomen (myofasciale release), waarbij gebruik gemaakt wordt van rekbare tape.
Deze tape lift de huidlagen en creëert daarmee drukvermindering tussen de huid en de spieren. Zo worden de doorbloeding en de vochtafvoer van het weefsel verbeterd, waardoor correct bewegen wordt gestimuleerd. De tape helpt het lichaam bij het natuurlijk herstelproces. Het geeft dus verlichting van pijn en kan tot duidelijke bewegingsverbetering leiden.
Vervolgens krijgt u ondersteunde huiswerkoefeningen mee om de verbeterde lichaamsfunctie te onderhouden. Pas als uw lichaam weer normaal functioneert, kan met de training worden aangevangen.
De methode kan ingezet worden als ondersteuning bij: Whiplash, herniaklachten (HNP), tennisarm, aspecifieke lage rugklachten, patella pijn, enkel distorsie, RSI, slijmbeursklachten, achillespeesklachten, hallux valgus, tendinitis, spierrupturen, instabiliteit, revalidatie na operaties enz.
FASCIA BEHANDELING
Fascia behandeling is een therapievorm die zich richt op het verbeteren van de kwaliteit en functie van de fascia, het bindweefsel dat alle structuren in het lichaam met elkaar verbindt. Fascia kan verkleefd, verdikt, ontstoken of beschadigd raken door verschillende factoren, zoals overbelasting, onderbelasting, stress, trauma, houding of voeding. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid, verminderde beweeglijkheid en verminderde doorbloeding. Fascia behandeling bestaat uit verschillende technieken, zoals myofasciale release, fascia mobilisatie, fascia stretching, fascia cupping en fascia massage
Combinatie
Een combinatie van manuele therapie, triggerpoint behandeling en fascia behandeling kan een effectieve manier zijn om verschillende klachten te behandelen, zoals chronische pijn, spierspanning, gewrichtsklachten, houdingsproblemen en bewegingsbeperkingen. Door de verschillende aspecten van het bewegingsapparaat te benaderen, kan de therapeut de oorzaak en de gevolgen van de klacht aanpakken en de balans en harmonie in het lichaam herstellen.
MANUELE THERAPIE
Manuele therapie is een vorm van fysiotherapie die zich richt op het verbeteren van de beweeglijkheid en functie van de gewrichten, spieren en zenuwen. Manuele therapie kan helpen bij klachten zoals nekpijn, rugpijn, hoofdpijn, duizeligheid, schouderpijn en heuppijn. Manuele therapie bestaat uit verschillende technieken, zoals mobilisaties, manipulaties, tracties en massage.
Triggerpoint BEHANDELING
Triggerpoint behandeling is een therapievorm die zich richt op het inactiveren van triggerpoints, ook wel spierknopen genoemd. Triggerpoints zijn kleine verkrampingen in de spieren die pijn en stijfheid kunnen veroorzaken, zowel lokaal als op andere plekken in het lichaam. Triggerpoints kunnen ontstaan door overbelasting, onderbelasting, stress, trauma, houding of voeding. Triggerpoint behandeling bestaat uit verschillende methoden, zoals druktechniek, massage, dry needling (niet gegeven in deze praktijk), ijs, warmte, rekken en oefeningen.